Ola Backström, Stockholm, har efter en kort tids sjukdom avlidit 51 år gammal. Hans närmaste är hustrun Lea Ahmed Jussilainen och barnen Siri, Frej och Måns.

När Ola kom från Oskarshamn till Stockholm i mitten av sjuttiotalet började han på Grundskolan för konstnärlig utbildning, därefter blev det Konstfack. Jämsides med konststudierna spelade han rockmusik.

Åren mellan 20 och 30 hände det massor av saker i hans liv. På Konstfack träffade han den kvinna som skulle bli hans hustru. De var med om husockupationen i kvarteret Mullvaden på Söder och bodde där i ett år tills polisen bröt in.

Till att börja med handlade det mer om musik än om konst. Ola gjorde sig snabbt bemärkt som en lyhörd och driven och framför allt djupt originell gitarrist i grupper som Lava, Stockholm Norra och Dag Vag. För oss som kom att spela med honom då gjorde han ett outplånligt intryck. Ola spelade med en helt egen ton och en lätt svajig och samtidigt mycket exakt framförhållning i breda svep och med ett omsorgsfullt detaljarbete. Han valde bort de enkla lösningarna i musiken. I stället letade han sig fram till sitt personliga uttryck, känslostarkt och på samma gång finurligt.

När sjuttiotalet gick mot sitt slut tog måleriet vid. 1981 kom hans debututställning på ett litet galleri på Hornsgatan. I ett slag etablerade han sig som en en självständig och egenartad profil i den unga konsten. Ska man beskriva hans bilder kan man använda ungefär samma ord som de som karaktäriserar musiken: originalitet, finurlighet, en självsvåldig formkänsla. Hans målningar liknade inte riktigt några andra som vi sett.

Utställningen blev en succé och följdes av flera, en på Galleri Händer tvärs över gatan och två på Doktor Glas. Men med tiden blev det allt svårare att försörja sig som konstnär. I början av nittiotalet började Ola undervisa i grafisk form och multimedia på Riddarfjärdens gymnasium. Där arbetade han fram till sin bortgång som lärare, djupt uppskattad av elever och kolleger.

För Ola var konst och musik ett lekfullt äventyr och samtidigt en högst allvarlig verksamhet som han aldrig kunde tillåta sig att vara vårdslös med. Vi som kände honom uppfattade det som om detta också var hans inställning till det liv han levde. Vi är många som sörjer denna omtänksamma och uppfinningsrika man som hade så mycket kvar att göra i liv, konst och musik.

Torkel Rasmusson
 

tillbaka